Plánování svatby: co vše zařídit na svatbu

Organizování a plánování svatby začíná překvapivě hned po samotném zasnoubení. Jsou totiž některé věci, které je potřeba zařídit co nejdříve, a příliš s nimi neotálet. Svatební den v sobě ukrývá organizaci mnoha článků, které jsou pro jeho hladký průběh důležité. Ač se vše zdá na první pohled složité a zmatené, rozhodně nemusí být plánování oříšek. Ukážeme vám, kdy a co je nutné zařídit, a jak si svatební plány co nejvíce zjednodušit.

Nová Polana výhled

Jedná se sice o jeden jediný den, ale přesto je nutné zařídit množství věcí, a přípravy tak mohou být náročné. Zatímco některé věci můžete ponechat na poslední chvíli, některé je potřeba řešit s dostatečným předstihem. Máme pro vás přesný postup pro plánování svatby, který vás krok za krokem dovede až k oltáři.

12 měsíců do svatby

První věcí, kterou byste si měli ještě před samotným plánováním a realizací ujasnit, je obecná představa o tom, co od svatby očekáváte. Chcete spíše velkou nebo malou svatbu a bude se jednat o občanský nebo církevní sňatek?

Stanovte si rozpočet

Stanovte si váš rozpočet na svatbu a zkuste si udělat prvotní kalkulaci. Budete si celou svatbu hradit sami nebo se na výdajích bude podílet rodina? A jak moc chcete investovat do svého velkého dne? Od toho se totiž bude odvíjet i vše ostatní, co vás následně čeká.

Vymyslete termíny

Poté přichází na řadu řešení vhodného data. Je dobré si předem stanovit více termínů, v nichž by se svatba mohla uskutečnit, ale počítejte s tím, že konečné datum bude záviset na volných kapacitách vybraného místa. V kalendáři si proto najděte několik volných dní, abyste byli při následných prohlídkám lokalit připravení. Určitě není na škodu se i dopředu zeptat svých blízkých, zda mají v těchto termínech volno a neplánují jinou akci či dovolenou

Svatba v létě a na jaře

Letní a jarní svatby jsou sázkou na jistotu. Máte u nich velkou pravděpodobnost toho, že vám vyjde počasí, a také široké možnosti v tom, kde se bude svatba odehrávat. Nevýhodou ovšem je, že tyto termíny jsou přitažlivé pro většinu párů, a tak může být hledání vhodného a volného místa složitější.

Letní svatba na Nové Polaně

Sepište seznam hostů

Zkuste si vytvořit prvotní seznam hostů. Jedná se o první verzi seznamu lidí, které byste na svatbě rádi viděli, ale rozhodně ne o konečnou. Podle toho se můžete odrazit a postupně jej měnit. Čím více hostů, tím větší jsou nároky nejen na rozpočet, ale i na místo. Proto si při tvorbě seznamu dejte do závorky ty, kteří mohou případně nakonec na svatbě chybět.

Najděte si svatební místo

Jedním z nejdůležitějších bodů, které je potřeba vyřešit co nejdříve, je svatební místo. Některé lokality jsou rezervované i roky dopředu, a proto rozhodně neváhejte a začněte se poohlížet co nejdříve. Díky seznamu hostů a přibližnému rozpočtu už víte, po čem se dívat. To, jestli si přejete svatbu na úřadě, v lese, na louce nebo v kostele, už je jen na vás.

Jak vybrat svatební místo?

Na místě byste se rozhodně měli cítit dobře a mělo by splňovat vaše představy o tom, jak bude svatba vypadat. Chcete mít obřad venku a poté se přesunout do pohodlného zázemí? Pozvete hodně hostů nebo hledáte spíše místo pro malou svatbu? Podle všech těchto kritérií by se měl odvíjet váš konečný výběr.

Vše na jednom místě

Pro hosty i pro vás bude jistě příjemnější, když budete mít vše blízko a nebudete se muset přesouvat z místa na místo. Vyvarujete se díky tomu případným zmatkům a časovým prodlevám mezi přesuny. Pokud se i tak rozhodnete pro přesuny, popřemýšlejte nad tím, jak nejlépe zařídíte převoz hostů.

Ubytování pro hosty

Ne všichni hosté to budou mít na vaši svatbu blízko, proto se porozhlédněte po možném ubytování a rezervujte přibližný počet míst k přespání. Rezervaci později můžete ještě upřesnit.

Nenechte se překvapit

Rozhodně je také vždy lepší počítat s variantou špatného počasí, proto hledejte prostor, kde můžete být jak venku, tak uvnitř. Kdo je totiž připraven, není překvapen, takže si ušetříte zbytečný stres u sledování předpovědi počasí.

Svatba na Nové Polaně

Obřad, svatební hostina, večerní zábava i ubytování na jednom jediném místě? Není problém! A ještě u toho budete mít dechberoucí výhled na Beskydy. Resort Nová Polana je výjimečným místem s výjimečnou atmosférou. Pokud je vaším snem svatba v přírodě, ale zároveň s veškerým servisem a zázemím, je Polana přesně tím, co hledáte.

Polana prostory

10 měsíců do svatby

Rezervujte fotografa a kameramana

Vzpomínky si nejlépe uchováte v podobě fotografií a videí, s čímž vám rád pomůže zkušený fotograf. Myslete ale na to, že ti nejlepší mají diáře také zaplněné dlouho dopředu, a tak je nutné rezervovat si u něj termín dostatečně brzy. V dnešní době už má každý fotograf portfolio na webu, takže si ho můžete z pohodlí domova projít a rozhodnout se pro ten styl fotek, které vám sednou nejvíce. To stejné platí u kameramana, který vzpomínky na vaši svatbu rozpohybuje i po letech.

Kdo bude na svatbě hrát?

Hudba provází svatbu od začátku do konce. Od samotného obřadu, až pro noční tanečky, a proto je její výběr důležitý. Chcete na své svatbě živou hudbu, nebo si vystačíte s předem sestaveným playlistem? Promyslete si vše dopředu a podle toho oslovte případného DJ či kapelu. V tuto chvíli jim můžete i sdělit představu o tom, co si přejete na svatbě zahrát a na jakou písničku si jako novomanželé poprvé zatančíte.

Jak bude svatba vypadat?

Vidíte ve vašich představách svatbu rustikální, elegantní či v boho stylu? U tohoto dne můžete popustit uzdu vaší fantazie a vytvořit si jej na míru. Podle toho, jaký styl svatby je vám nejblíže, se budou odvíjet i další věci.

Vyberte své svatební barvy

Všechny dekorace, květiny, svatební tabule i oznámení by měly být v podobném duchu a jednotících barvách. Výběr barev vám ulehčí rozhodování při následném pořizování ozdob i kytice a také budete mít jistotu, že bude vše hezky sladěné. Svatební barvy jsou důležité také pro oblečení. Můžete podle nich vybrat různé doplňky či šaty družiček nebo doporučit svatebním hostům, do jakých odstínů by se měli pokusit sladit.

8 měsíců do svatby

Jedinečné svatební šaty

Zbývá 8 měsíců do svatby, a to je ideální čas pro hledání vašich svatebních šatů. Je na vás, zda si je vypůjčíte ze svatebního salonu, nebo si pořídíte vlastní. Důležité je, abyste se v nich cítila pohodlně a svá. V tuto chvíli máte dostatek času na rezervaci šatů v půjčovně nebo jejich ušití na míru švadlenou.

Zvolte si svědky

Svědek není jen tichým pozorovatelem, ale dost často je jeho úkolem vytváření a podněcování zábavy a samozřejmě přednesení proslovu před hostinou. Při správném výběru vám může váš svědek také výrazně pomoci s přípravami a ulehčit vám od některých starostí. Svědci by měli o své roli vědět také s dostatečným předstihem.

Nahlaste termín na matriku

Zajděte na matriku, kde oznámíte datum své svatby a dodáte veškeré potřebné doklady.

6 měsíců do svatby

Oblek pro ženicha

Aby vás na konci svatební uličky čekal ženich v dobře padnoucím obleku, je potřeba jej začít shánět už v tuto chvíli. Stejně jako svatební šaty můžete oblek zapůjčit v salonu nebo jej koupit. I u obleků si můžete vyhrát se střihem, barvou či doplňky.

Pokud svatbu pojímáte v méně formálním duchu, bude vašemu partnerovi určitě stačit i stylová košile a volné kalhoty.

Svatební květiny

Svatba bez květin by snad ani nebyla svatbou. Svatební kytice, květiny jako dekorace uličky a stolů, ale i kytice na auto jsou důležitým prvkem. Objednejte si svatební kytici, která bude ladit s vašimi šaty, svatebními barvami i celkovým stylem svatby. Trendem posledních let je výběr jednoduchých sezónních květin a lučního kvítí.

Svatební květina

Konečný seznam hostů

V tuto chvíli byste měli mít na stole finální verzi vašeho seznamu všech, kteří se svatby zúčastní. Ještě jednou si jména pečlivě projděte a rozmyslete, zda někoho nepřidat nebo nevyškrtnout. Od této chvíle budete vědět přesný počet svatebních hostů, se kterým můžete dál pracovat.

Svatební menu

Skvělé jídlo ke svatbám zkrátka patří. Díky správnému výběru zajistíte, že budou hosté spokojení a plní energie, aby s vámi pořádně oslavili váš den. Důležitým rozhodnutím je, zda budete jídlo podávat v rámci společného stolování, nebo vše opatříte formou rautů. Výhodou rautů je určitě to, že si každý vybere sám, co mu chutná, a vám tak odpadne přemýšlení nad jedním univerzálním pokrmem.

Při plánování jídla na svatbu myslete také na vegetariánskou stravu případně různé dietní pokrmy.

Catering si můžete obstarat přímo na vašem svatebním místě, nebo ho lze objednat od externích dodavatelů. To vše si ale zjistěte dopředu a případně vše zarezervujte.

Nezapomeňte na pití

Občerstvení se samozřejmě netýká pouze jídla. Různých druhů alkoholických i nealkoholických nápojů by měl být rozhodně dostatek. Trendem posledních let je opět volba externích poskytovatelů, kteří vám na svatbu dovezou kávový vozíček i s baristou, dodávku s čepovaným proseccem nebo specialistu na čepování piva. Zjistěte, co mají vaši hosté rádi a podle toho se zaměřte na to, co se dá u daného nápoje vymyslet.

4 měsíce do svatby

Snubní prsteny

Prstýnky stvrzují manželství, a tak jejich výběr příliš nepodceňujte. Můžete se inspirovat na internetu, kde najdete různé typy, tvary i provedení prstýnků. Proberte s partnerem své představy a vyberte si prstýnky, které budete moct v ideálním případě nosit i po svatbě běžně každý den. Některé páry dnes už vsázejí na prstýnky tetované, u nichž máte jistotu, že je jen tak neztratíte.

Dekorace

Pomocí dekorací dodáte vašemu svatebnímu místu slavnostního ducha. Dekorace se odvíjí od vybraných svatebních barev, ale i celkového stylu svatby. Nebojte se využít všeho, co vám prostor nabízí. Ozdobit můžete vše od trámů, stropů, židlí a stolů, až po okna a dveře. Krásnou atmosféru dodají každému místu světýlka, lucerny a svíčky. Myslete také na různé doplňky, jimiž můžete oživit průběh dne, jako jsou zrnka rýže, které po vás budou svatebčané házet, či prskavky, u jejichž světla si můžete zatančit první tanec.

Program dne

Kdy by měli na místo dorazit hosté, v kolik hodin začne obřad a jak bude den pokračovat? To vše byste si měli ujasnit a sepsat. Můžete si také připravit různé svatební hry, soutěže či jiný program pro své hosty. Zábavu nemusíte organizovat na přesný čas a pro všechny, ale můžete hostům na místo připravit různé věci, které je zabaví i během celého večera. Mezi ně patří například fotokoutek, deník, kde vám svatebčané napíší vzkazy, nebo malování svatebního obrazu.

2 měsíce do svatby

Svatební dort

Společné rozkrajování svatebního dortu patří opět mezi neodmyslitelnou součást svatebního dne. Dort by měl nejen dokonale vypadat, ale hlavně chutnat. Většina cukrářů už vám dnes udělá dort přesně podle vašich představ, a to od návrhu, až po ochutnávku, na které porovnáte jednotlivé kombinace chutí a vyberete tu pravou pro vás.

Svatební oznámení

Na svatebním oznámení už můžete hostům předběžně nastínit, v jakém duchu se vaše svatba ponese. Rozhodně by na něm neměla chybět vaše jména, datum svatby a čas a místo obřadu. Svatební oznámení můžete rozeslat poštou nebo je rozdat postupně, například týden před svatbou spolu se svatebními koláči.

Vizážistka a kadeřnice

Pokud chcete mít ve svůj svatební den profesionálně udělaný make-up a účes, je ten pravý moment na rezervaci termínu u vizážistky a kadeřnice. Jestliže plánujete letní svatbu, je lepší zeptat se na termín více dopředu, protože diáře jsou i u těchto služeb přes léto přeplněné.

1 měsíc do svatby

Vše si potvrďte

Poslední měsíc před svatbou se nese v duchu potvrzování a ověřování. Obvolejte pozvané hosty a ujistěte se, kolik z nich bude potřebovat nocleh. Definitivně si potvrďte menu, které se bude na svatbě podávat, i to, kdo jej zajišťuje. Nezapomeňte zkrátka kontaktovat všechny články vašeho svatebního dne a ujistit se, že se nic nezměnilo.

Zasedací pořádek

Hosty máte potvrzené, a tak je na čase vytvořit zasedací pořádek. Myslete na to, aby vedle sebe neseděli lidé, kteří se vůbec neznají a neměli by si možná o čem povídat. Také se vyvarujte párování osob, u kterých by mohly vzniknout třecí plochy.

Jmenovky pro hosty

Jmenovky nemusí označovat pouze to, kde se má daný host usadit, ale jsou i maličkostí, kterou si poté může na památku odnést domů. Díky jmenovkám také hostům usnadníte seznamování a zábavu.

Nejjednodušší formou jsou samozřejmě papírové jmenovky, můžete být ale i kreativnější a použít třeba jmenovky dřevěné. Pokud chcete pro hosty vytvořit malý dárek, můžete jako jmenovku použít sklenice s gravírovaným jménem. Oblíbenou volbou jsou také jedlé jmenovky v podobě perníčků nebo sušenek.

Týden do svatby

Během tohoto týdne byste měli vyzvednout šaty a oblek a ještě jednou si vyzkoušet, zda vše sedí. Ujasněte si také přesný harmonogram dne, tedy v kolik přesně se začnete připravovat, kolik aut máte k dispozici k převozu, kdy přijedou hosté a podobně. Podle toho si přesně domluvte čas s vizážistkou, kadeřnicí, ale i fotografem a kameramanem.

Rozlučka se svobodou

V tomto týdnu by měla proběhnout také vaše rozlučka se svobodou. Ta je trendem zejména posledních let a je jen na vás, zda ji chcete absolvovat a v jakém duchu. Rozlučka totiž může být i poklidným posezením u kávy s prohlížením alb s fotkami, výletem do zahraničí s kamarády a blízkými nebo velký večírek v rušném městě. Hlavní je, abyste si ji užili vy!

Svatební den

Svůj svatební den byste si měli především užít, a tak se pokuste co nejvíce povinností a úkolů přesunout na své svědky nebo jiné blízké, kteří vám určitě rádi pomohou.

V tento den se především probuďte s úsměvem, dejte si dobrou snídani a nalaďte se do svatební nálady.

Hosté přijíždějí

Po příjezdu hostů jim mohou družičky ozdobit oblečení myrtovými lístky či stužkami. Protože hosté přijíždějí většinou přímo na obřad, je dobré je postupně dovést na místa k usednutí.

Při plánování svatby vám může výrazně pomoci svatební deník, ve kterém najdete seznam veškerých povinností a úkolů, nebo svatební koordinátorka, díky níž si značně ulehčíte celý proces organizace.

Ať teprve svatbu začínáte plánovat, nebo už se blížíte do finále, myslete na to, že nejdůležitějším plánem je si svatbu užít naplno se svými blízkými. Zkuste hodit stres za hlavu, berte plánování s nadhledem a nebojte se říct si o pomoc.

Resort Nová Polana - novomanželé

Časté dotazy:

Jak naplánovat svatbu krok po kroku?

S plánováním svatby vám může pomoci náš návod, ale v obchodech už běžně najdete nejrůznější svatební diáře nebo online seznamy s úkoly. Pokud si chcete užít plánování bez starostí a zařizování, můžete se také obrátit na svatební koordinátory.

Kdy začít plánovat svatbu?

Ideální je začít 12 měsíců před dnem svatby, vystačíte si ale i s desíti. Hraniční dobou je pak 5 měsíců, za které se dá stále naplánovat svatba vašich snů.

Jak dlouho se plánuje svatba?

Svatba se plánuje postupně několik měsíců. Zatímco některé věci je potřeba zařídit hned, například místo a datum, jiné můžete nechat až na poslední chvíli. Čím větší máte požadavky a představy o svatbě, tím bude její plánování delší.