Vepřová líčka s kroupovým ragú
Suroviny na 4 porce
- Vepřová líčka 640g
- Sůl 10g
- Pepř 3g
- Cibulka žlutá 460g
- Mrkev 280g
- Celer řapíkatý 160g
- Tymián 10g
- Bobkový list 3g
- Nové koření 3g
- Rajčatový protlak 90g
- Červené víno 2dc
- Kukuřičný škrob 30g
Postup na líčka
- Líčka nasolím, opepřím a opeču do zlatova na pánvi.
- Zvlášť v kastrolu si připravím základ na dušení. Rozehřeji část oleje a opeču na kostky nakrájenou zeleninu do zlatova (tmavé).
- Když je zelenina opečená, přidám bylinky a víno, lehce prohřeji a vložím rajčatový protlak.
- Protlak zlehka prorestuji a zaleji vlažnou vodou.
- Když se základ zavaří, vložím do něj líčka, přikryji pokličkou a vložím do trouby. Peču při teplotě 135 stupňů na 90 minut podle velikos líček.
- Po vytažení upečených líček z trouby – líčka vytáhnu, scedím zeleninu z vývaru, svařím jednu tře nu z daného množství a zahus m kukuřičným škrobem.
- Omáčku dochutím, ještě jednou scedím přes jemné sítko a mohu podávat s líčky.
Postup na kroupové ragú
- Kroupy omyji a následně lehce opeču v kastrolku, půl na půl oleje s máslem.
- Osolím, přidám drobně nakrájenou zeleninu, zaleji bílým vínem.
- Po rychlém zamíchání přeleji vodou a pomalu vařím do měkka, průběžně míchám.
- Po uvaření scedím zbylou vodu, poleji olivovým olejem, přidám zakysanou smetanu, dochutím solí, případně citrónem a mohu podávat.
- Pro hezký design podávám jako první ragú, líčka na střed. Přelévám napřed líčka tak, aby se spojili i s ragú a posypu smaženou cibulkou.
Dobrou chuť!