Vepřová líčka s kroupovým ragú

 

Suroviny na 4 porce

 

  • Vepřová líčka 640g
  • Sůl 10g
  • Pepř 3g
  • Cibulka žlutá 460g
  • Mrkev 280g
  • Celer řapíkatý 160g
  • Tymián 10g
  • Bobkový list 3g
  • Nové koření 3g
  • Rajčatový protlak 90g
  • Červené víno 2dc
  • Kukuřičný škrob 30g

 


 

Postup na líčka

 

  1. Líčka nasolím, opepřím a opeču do zlatova na pánvi.
  2. Zvlášť v kastrolu si připravím základ na dušení. Rozehřeji část oleje a opeču na kostky nakrájenou zeleninu do zlatova (tmavé).
  3. Když je zelenina opečená, přidám bylinky a víno, lehce prohřeji a vložím rajčatový protlak.
  4. Protlak zlehka prorestuji a zaleji vlažnou vodou.
  5. Když se základ zavaří, vložím do něj líčka, přikryji pokličkou a vložím do trouby. Peču při teplotě 135 stupňů na 90 minut podle velikos líček.
  6. Po vytažení upečených líček z trouby – líčka vytáhnu, scedím zeleninu z vývaru, svařím jednu tře nu z daného množství a zahus m kukuřičným škrobem.
  7. Omáčku dochutím, ještě jednou scedím přes jemné sítko a mohu podávat s líčky.

 

Postup na kroupové ragú

 

  1. Kroupy omyji a následně lehce opeču v kastrolku, půl na půl oleje s máslem.
  2. Osolím, přidám drobně nakrájenou zeleninu, zaleji bílým vínem.
  3. Po rychlém zamíchání přeleji vodou a pomalu vařím do měkka, průběžně míchám.
  4. Po uvaření scedím zbylou vodu, poleji olivovým olejem, přidám zakysanou smetanu, dochutím solí, případně citrónem a mohu podávat.
  5. Pro hezký design podávám jako první ragú, líčka na střed. Přelévám napřed líčka tak, aby se spojili i s ragú a posypu smaženou cibulkou.

 

Dobrou chuť!