Suroviny na 10 porcí
- Treska 2 kg
- Mouka hladká 700 g
- Černé pivo 500 ml
- Soda 8 g
- Voda 300 ml
- Sůl 10 g
- Brambory 3 kg
- Zelený hrášek 1,2 kg
- Máta čerstvá 5 g
- Šalotka 20 g
- Máslo 40 g
- Vinný ocet 8 g
Postup
- Tresku očistíme, odstraníme kůži, vykostíme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na pravidelné menší kusy.
- Rybu osolíme a poté obalíme jednotlivé kusy v hladké mouce a následně ponoříme do těstíčka (viz. výroba těstíčka).
- Z těstíčka ponoříme pomalu do většího množství oleje zahřátého na 180 stupňů a smažíme do zlatova přibližně 4 minuty.
- Zvlášť v kastrůlku přivedeme větší množství vody k bodu varu a spaříme mražený hrášek.
- Hrášek zchladíme ve studené vodě a následně rozmačkáme, prohřejeme v kastrůlku s máslem, na drobno nakrájenou mátou, vinným octem a šalotkou, dosolíme podle chuti.
- Omyté brambory nakrájíme na větší hranolky a smažíme ve dvou fázích. V první fází smažíme 10 minut při 140 stupních, poté hranolky vyndáme a necháme okapat a vychladnout. Chvíli před tím než budeme chtít jídlo podávat smažíme hranolky podruhé, nyní už na 180 stupňů, až získají zlatavou barvu (cca 5 minut).
- Na střed předehřátého talíře položíme připravený hrášek a následně i usmaženou tresku a domácí hranolky.
- Pro hezkou prezentaci můžete použit mikro výhonky hrášku, které nejen hezky vypadají, ale mají i silnou chuť čerstvého zeleného hrášku.
Výroba těstíčka
Do přesáté mouky nalejte pivo a vodu, přidejte sůl a vmíchejte sodu. Vše společně promíchejte v tekuté těsto. Zchladíme v lednici na 30 minut a můžete těstíčko použít.