Fish & Chips podle šéfkuchaře Davida Valíčka

Jakub Czudek

14 prosince 2018

Žádné komentáře

Fish & Chips

Suroviny na 10 porcí

  • Treska 2 kg
  • Mouka hladká 700 g
  • Černé pivo 500 ml
  • Soda 8 g
  • Voda 300 ml
  • Sůl 10 g
  • Brambory 3 kg
  • Zelený hrášek 1,2 kg
  • Máta čerstvá 5 g
  • Šalotka 20 g
  • Máslo 40 g
  • Vinný ocet 8 g

 

Postup

 

  1. Tresku očistíme, odstraníme kůži, vykostíme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na pravidelné menší kusy.
  2. Rybu osolíme a poté obalíme jednotlivé kusy v hladké mouce a následně ponoříme do těstíčka (viz. výroba těstíčka).
  3. Z těstíčka ponoříme pomalu do většího množství oleje zahřátého na 180 stupňů a smažíme do zlatova přibližně 4 minuty.
  4. Zvlášť v kastrůlku přivedeme větší množství vody k bodu varu a spaříme mražený hrášek.
  5. Hrášek zchladíme ve studené vodě a následně rozmačkáme, prohřejeme v kastrůlku s máslem, na drobno nakrájenou mátou, vinným octem a šalotkou, dosolíme podle chuti.
  6. Omyté brambory nakrájíme na větší hranolky a smažíme ve dvou fázích. V první fází smažíme 10 minut při 140 stupních, poté hranolky vyndáme a necháme okapat a vychladnout. Chvíli před tím než budeme chtít jídlo podávat smažíme hranolky podruhé, nyní už na 180 stupňů, až získají zlatavou barvu (cca 5 minut).
  7. Na střed předehřátého talíře položíme připravený hrášek a následně i usmaženou tresku a domácí hranolky.
  8. Pro hezkou prezentaci můžete použit mikro výhonky hrášku, které nejen hezky vypadají, ale mají i silnou chuť čerstvého zeleného hrášku.

 

Výroba těstíčka

 

Do přesáté mouky nalejte pivo a vodu, přidejte sůl a vmíchejte sodu. Vše společně promíchejte v tekuté těsto. Zchladíme v lednici na 30 minut a můžete těstíčko použít.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *